Sök
Stäng denna sökruta.

Maten på italienska restauranger – vad kan du förvänta dig?

Italiensk mat är så mycket mer än bara pizza och pasta. Det är en av de mest mångsidiga och populära köken i världen, och restauranger som serverar italiensk mat kan hittas över hela planeten. Men vad kan du förvänta dig när du besöker en italiensk restaurang? Vilken mat serverar de och vad är de mest kända rätterna? I denna artikel tittar vi närmare på maten på italienska restauranger och ger dig en inblick i vad du kan förvänta dig när du går ut och äter i Italien eller på en italiensk restaurang.

Antipasti

Först ut på menyn för många italienska restauranger är antipasti. Antipasti är en förrättstallrik med olika sorters mat som din kock väljer ut, såsom oliver, salami, lufttorkad skinka och så vidare. Ofta serveras det tillsammans med focaccia och andra lokala bröd. Antipasti är en härlig start på en god måltid och är en bra möjlighet att prova på några av landets delikatesser.

Primi Piatti

Primi Piatti är huvudrätten för många italienska restauranger. Det är en pasta, risotto eller soppa rätt och kan serveras för både lunch och middag. Ofta serveras det stora portioner, vilket gör att det är en ekonomisk måltid. Den mest kända rätten, spaghetti och köttbullar, är verkligen en amerikansk klassiker, men det finns många andra pasta rätter som är lika utsökta, såsom lasagne, fettuccine Alfredo eller carbonara. Risotto är ett annat läckert alternativ som ofta innehåller svamp och parmesan, eller skaldjur som musslor. För soppa kan du prova en klassisk minestrone.

Secondi Piatti

För den som vill ha ett större mål har Secondi Piatti rätter som kyckling, fisk eller kött, och också vegetariana alternativ. Den mest kända rätten är vitello alla Milanese, en panerad och friterad kalv med en sida av citron och en sallad. Fiskalternativen inkluderar ofta grillad tonfisk eller lax, medan det vegetariska alternativet kan innehålla stekta grönsaker.

Så nu vet du vad du kan förvänta dig när du besöker en italiensk restaurang. Antipasti, primo piatti, secondi piatti och dolce – en härlig fyra-rätters måltid. Detta är bara några av de många rätter som italienska restauranger serverar. När du besöker italiensk restaurang i Göteborg, se till att prova några av dessa läckra rätter som landet är känt för. Buon appetito!

Toppnyheter

Populära nyheter