Sök
Stäng denna sökruta.

Så väljer du rätt liggunderlag och sovsäck

Att välja rätt utrustning för din nästa friluftstripp är viktigt för att kunna uppleva naturen på rätt sätt. En del av utrustningen som kommer vara mycket avgörande för din nattsömn är ett bra liggunderlag och en lämplig sovsäck. Men hur vet du vilket som passar dig? Läs vidare och få tips på hur du väljer rätt liggunderlag och sovsäck för att ha en så bekväm och vilsam natt som möjligt.

Liggunderlag:

Först och främst, vilken typ av liggunderlag ska du välja? Det finns tre olika typer av liggunderlag. Det finns självuppblåsande liggunderlag, självpumpande liggunderlag och luftmadrasser. Självuppblåsande liggunderlag är den vanligaste typen och fungerar genom att när du öppnar ventilen, fyller sig skumgummit med luft. Självpumpande liggunderlag pumpas upp med en inbyggd pump som du täcker över med ditt munstycke. Luftmadrasser är mer ovanliga och brukar användas för lättare turer, men de är mycket bekväma. Det är viktigt att tänka på vilken typ av tur du ska genomföra innan du väljer vilken typ av liggunderlag för att hitta det bekvämaste alternativet för dig.

Vilken isoleringsgrad ska du välja? När du väljer vilken isoleringsgrad du behöver för ditt liggunderlag bör du tänka på om du kommer att vara varm eller kall under natten. Ju högre isoleringsgrad, desto varmare är liggunderlaget.

Sovsäck:

När du väl har hittat ett liggunderlag som passar dig, är nästa steg att välja en lämplig sovsäck. Det finns många olika typer av sovsäckar och det är viktigt att välja en som passar dig och dina behov. Det finns sovsäckar av dun, syntetmaterial eller en kombination av båda.

Dunsovsäckar är lätta och bekväma, men tappar sin isoleringsförmåga om de blir våta. Syntetsovsäckar är visserligen inte lika bekväma, men de är mycket slitstarka och torkar snabbare om de blir våta. Kombinationssäckar har det bästa av båda världarna och är ofta mycket populära bland friluftsentusiaster.

Temperaturklass på sovsäck är också viktigt. Välj en sovsäck som har en temperaturklass som passar dina behov. Det är viktigt att inte välja en sovsäck som är för varm eller för kall för dina behov. Om du väljer en för varm sovsäck blir du svettig och obekväm medan en sovsäck som är för kall kan leda till att du fryser under natten.

Sammanfattning:

Att välja rätt liggunderlag och sovsäck är viktigt för en bekväm och vilsam natt när du är ute i naturen. Det är viktigt att tänka på att välja rätt typ av liggunderlag baserad på vilken typ av tur du ska genomföra och en sovsäck som passar dina behov när det gäller isoleringsförmåga och temperaturklass. Genom att tänka på dessa faktorer kommer du att ha en mer bekväm och fridfull natts sömn, vilket kommer att göra dina friluftsturer mer njutbara.

Toppnyheter

Populära nyheter