Search
Close this search box.

Oktoberfestkläder – en djupdykning i traditionella tyska kläder

Oktoberfest är den mest kända tyska festivalen och det är omgiven av traditionella kläder som känt som lederhosen för män och dirndl för kvinnor. Dessa kläder har sin egen charm och lockar många människor att köpa dem under Oktoberfest. En del av anledningarna bakom att bära dessa kläder är att hylla traditionen, medan andra gör det för att känna sig mer involverad i festivalen. Oavsett varför du vill köpa dessa kläder är det intressant att lära sig mer om deras ursprung och betydelse. I denna artikel kommer vi att göra en djupdykning i Oktoberfestkläder samt dess bakgrund och innebörd.

Kläder som används under Oktoberfest är kända som ”Tracht” vilket betyder traditionella kläder. Den traditionella mannen Tracht består av en korta knäbyxor som kallas för lederhosen, vita strumpor och skor medan kvinnor bär långa kjol som kallas för dirndl. Dirndl består av en blus, kjol och förkläde.

Den exakta historien om hur dessa kläder uppkom är okänd, men det finns teorier om att deras ursprung sträcker sig tillbaka till 1700-talet och 1800-talet då släkten ”Trachtenverein” började marknadsföra sina kläder som traditionella. År 1898 gjordes dessa kläder till en viktig del av Oktoberfest och sedan dess har de varit en viktig del av festivalen.

Lederhosen är ofta gjorda av hög kvalitativt läder vilket gör dem slitstarka och bekväma att bära. Stylen på lederhosen har ändrats genom åren och idag finns det många variationer där man kan välja mellan korta eller långa knäbyxor och om de ska ha lösa eller åtsittande ben. Som för dirndl, så är de också gjorda av hög kvalitativt material och är ofta prydda med broderier. Dirndl kan variera i längd och stil för att passa olika kroppar och preferenser. Traditionellt sätts förklädet på en viss sida för att signalera om bäraren är singel (vänster) eller upptagen (höger).

Utöver lederhosen och dirndl finns det också olika accessoarer som är vanligt att bära under Oktoberfest. Det vanligaste för män är en Hütt’n-hatt och en tennmugg, medan kvinnor ofta bär en plockad blomma i sin frisyr eller runt sin handled.

Att klä sig i traditionella kläder under Oktoberfest är inte bara kul, utan också en del av traditionen och charm. Genom att lära sig mer om ursprunget och betydelsen bakom dessa kläder kan man också få en bättre uppskattning för Oktoberfest som själv. Så, om du någonsin har funderat på att köpa lederhosen eller dirndl, så är det klart värt att kolla in Festbutikken och hylla dessa traditionella kläder på Oktoberfest. Prost!

Toppnyheter

Populära nyheter