Sök
Stäng denna sökruta.
Bilden visar en konstnär som målar med sprayfärg. NCS kulör och RAL kulör finns nu för sprayfärger.

NCS kulör och RAL kulör nu även som sprayfärg

NCS kulör och RAL kulörer finns nu även att få som sprayfärg. Sprayfärg har blivit alltmer populärt bland både yrkesverksamma och hobbyister.

Det har nu blivit ännu enklare att få exakt den färg man önskar, tack vare att NCS-kulörer och RAL-kulörer nu finns tillgängliga som sprayfärg.

Detta öppnar upp för ännu fler möjligheter att skapa precis den önskade färgen på olika ytor, från möbler till fordon. Nu kan du enkelt utforska denna nya trend och vad den kan erbjuda för fördelar.

Hur man väljer färger med NCS kulör

Att välja rätt färgskala för ett projekt kan vara en utmaning, men med NCS kulörer kan det vara enklare att hitta rätt kulör. Lär dig mer nedan om vad NCS kulörerna är samt hur de kan hjälpa dig att välja rätt färger för ditt nästa projekt.

NCS-kulörer – Naturligt Färgsystem för Exakt Färgmatchning

NCS kulörer står för Natural Color System och är en internationell standard för färgkommunikation. Systemet består av 1950 huvudkulörer som är baserade på hur människor uppfattar färger.

Detta innebär att NCS kulörer är mer naturliga och intuitiva att förstå än andra färgsystem. För att välja rätt kulör utifrån NCS-systemet behöver man bara titta på två saker: kulörens nyans och kulörens mättnad.

Det första steget i att använda NCS kulörer är att välja en kulörnyans som passar ditt projekt. NCS kulörer är indelade i tio olika kulörnyanser, från ljus till mörk. För att välja rätt nyans är det viktigt att tänka på vilken stämning eller känsla du vill föra över med ditt projekt.

Hur du enkelt väljer NCS kulör och RAL kulör till sprayfärgen

Vill du skapa ett lugnt och avslappnat uttryck kan det vara lämpligt att välja en kulör från den ljusa kulörnyansen. Om du vill ha ett mer dramatiskt eller kraftfullt uttryck kan du välja en kulör från den mörka kulörnyansen. För att ta reda på vilken NCS kulör eller RAL kulör det är, då kan du använda dig av en färgmätare en så kallad spektrometer.

Hur du väljer rätt färgmättnad på dina sprayfärger

När du har valt kulörnyans är det dags att titta på kulörens mättnad, det vill säga hur stark eller svag kulören är. Mättnaden avgörs av hur mycket gråtoner som blandats med kulören.

En hög mättnad innebär att kulören är stark och kraftfull medan en låg mättnad ger en mer dämpad och subtil kulör. Att välja rätt mättnad handlar också om projektets syfte. Ska kulören bilda bakgrund eller accent och hur vill du att kulören ska uppfattas?

Val av rätt kulör till dina sprayfärger

En annan viktig faktor att tänka på vid val av kulör är hur kulören kommer att samverka med andra kulörer i projektet. Att mixa olika kulörer kan vara en utmaning, men med NCS-kulörerna finns det hjälp att få.

NCS kulörsystemet är utformat för att göra det enkelt att matcha olika kulörer med varandra. Genom att använda NCS-kulörnummer kan du välja kulörer som matchar varandra perfekt och skapa en harmonisk färgskala.

Provmåla dina projekt innan du färdigställer

När du har valt rätt kulörnyans och mättnad är det viktigt att provtesta kulören på rätt sätt. Detta kan du göra genom att köpa färgprover eller göra egna provkartor. Genom att se kulören i rätt belysning och tillsammans med andra kulörer kan du få en bättre förståelse för hur kulören kommer att uppfattas i ditt projekt.

Genom att använda NCS kulörer kan du enkelt välja rätt färgskala för ditt projekt. Att tänka på kulörnyans, mättnad och hur kulören samverkar med andra kulörer är viktigt för att skapa en harmonisk färgskala.

Om du provmålar kan du säkerställa att kulören uppfyller dina förväntningar och behov för projektet. Vilket gör det lättare att ta sig an nästa projekt med rätt färgskala.

Toppnyheter

Populära nyheter