Sök
Stäng denna sökruta.

Därför ska du skaffa extraljus till din bil

Varje år sker det tusentals trafikolyckor och en stor del av det beror på dåliga väderförhållanden och bristande sikt. För att minska risken för trafikolyckor kan du som bilförare installera extraljus på din bil. I den här bloggen kommer jag att förklara varför det är viktigt att ha extraljus på bilen och vad du bör tänka på när du väljer belysning.

Bättre sikt på vägen

När det är mörkt eller dimmigt ute kan sikten på vägen försämras rejält. Med extraljus på bilen får du en bättre överblick över vägen och kan se hinder och faror på avstånd. Med ett par starka extraljus kan du upptäcka vilda djur och andra hinder på vägen i tid för att bromsa eller undvika dem helt. En god sikt på vägen bidrar också till en ökad körkomfort och minskad trötthet för både förare och passagerare.

Ökad synlighet för bilen

Extraljus kan inte bara förbättra din egen siktnivå på vägen, utan även andra bilisters uppfattning om din bil. Med extraljus syns du tydligare och blir lättare för andra förare att upptäcka, vilket minskar risken för kollisioner. Det kan också vara särskilt viktigt att ha extraljus på landsvägar där ljuset från bilar som möts i hög hastighet kan blända en.

Användbara vid regn och dimma

Extraljus är också mycket användbara när det regnar eller är dimmigt ute. Då blir sikten sämre och det kan vara svårt att se framför sig. Men med extraljus kan du förbättra siktavståndet och se vad som händer på vägen även i dåligt väder. Med ett par starka dimljus kan du genom dimman se bättre och därmed bättre anpassa din hastighet efter förhållandena.

Svårt att överleva utan extraljus i naturen

Försök att föreställa dig att du är ute och kör på en landsväg i mörker och du ser en älg lysa upp. När du kommer närmare börjar du inse att det inte bara är en, utan flera älgar runt omkring dig. Älgarna kan skrämmas upp och hoppa rakt ut på vägen. Detta kan leda till en tragedi om du inte ser dem i tid. För att undvika denna typ av situation är det mycket viktigt att ha starka extraljus, särskilt om du kör ute i naturen.

Välj rätt typ av extraljus

När du letar efter rätt typ av extraljus bör du titta på ljusstyrkan, linsens form, och vilken typ av lampa som används. Du kan också välja extraljus med LED-teknologi, som en ledramp, som ger ett starkt och klart ljus för att se långt fram på vägen. När du väljer extraljus bör du också tänka på vad du ska använda dem till. Ska de användas på landsvägar eller i terrängen? Kanske vill du ha ljuset på hela tiden eller bara ibland?

Sammanfattning

Att ha extraljus på bilen kan vara skillnaden mellan en säker körning och en trafikolycka. Extraljus hjälper till att ge en bättre sikt på vägen, öka synligheten för bilen, och användas vid dåligt väder och i naturen. När du väljer extraljus bör du titta på till exempel ljusstyrka och linsens form, och tänka på vad du vill använda ljuset till. Med rätt extraljus kan du öka både säkerhet och körkomfort!

Toppnyheter

Populära nyheter